user_mobilelogo

19. 01. 2016

Změna placení daně a změna cen nemovitostí

Z médií a internetu se jistě dozvídáte mnohé. Tak mi dovolte vnést do této věci světlo. Z celé EU je Česko, Polsko a Slovinsko ojedinělé, protože všude tady platí daň při převodu nemovitosti prodávající. Proto byl u nás schválen zákon, který říká, že ony 4% bude platit kupující. Důvod je prostý. V případě nezaplacení daně se lépe vymáhá z člověka, který nabyl majetek.

A platí už tedy 4% kupující?

Platí zákon, který věc takto stanovuje a ve kterém se říká, že předběžně vejde toto pravidlo v platnost od 1. 4. 2016. Jenže novela ještě neprošla příslušným politických „kolečkem“ a proto se zatím neví. Nicméně je předpoklad, že novela projde.

Sledujte tyto internetové stránky, jakmile dojde ke změně v placení daně, dozvíte se to.

I nadále platí, že čtyři procenta se hradí z nabývací hodnoty. To není vždy kupní cena. Cenu ve smlouvě je nutné porovnat buď s cenou zjištěnou - znalecký posudek, nebo směrnou hodnotou. Pochopitelně platí ta částka, která bude při porovnání vyšší.

Změní platba daně cenu nemovitostí?

Osobně se domnívám, že nijak významně. Ani nahoru, ani dolů. Prodávající možná napadne, že když prodají v době, kdy nebudou muset platit daň, ony 4 % vlastně nezaplatí - ušetří. To by ale v praxi znamenalo navýšit finální cenu. Domnívám se, že ze dne na den nedojde k tomu, že by kupující akceptovali o 4% vyšší cenu nemovitosti. A stejně tak se kupujícím nepodaří o výši daně „srazit“ ceny. K určitým spekulacím ale jistě dojde. Nesouhlasím ani s ministerstvem financí, které předpokládalo místní pokles cen nemovitostí o 3,8%.

PS: Pro zjednodušení nepoužívám přesné formulace, ale ty zažité.

Nemovitost = nemovitá věc.

Daň při převodu nemovitosti = daň z nabytí nemovitých věcí.

 

Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Rád se s Vámi sejdu u kávy.

 

zdroj: chytry-web-maklere.cz

Kontakt

reality KRAB s.r.o.

 

tel:

email:

fb:

skype:

web:

 

IČO:

DIČ:

+420 607 969 531

info@realityKRAB.cz

reality KRAB s.r.o. 

reality KRAB - Bohumír Kraus

www.realityKRAB.cz

 

064 75 663

nejsme plátci DPH 

 

Newsletter

Kde jsme