21. 08. 2017

Povodně a ceny nemovitostí

Je to 15 let od ničivých povodní v roce 2002. Tehdy se staly nemovitosti v zasažených oblastech doslova neprodejné. Jak je to dnes?

     Povodně měly vliv na ceny nemovitostí skutečně významný. Vodou bylo postižených 753 obcí, tedy tisíce a tisíce domů. Mnohá povodňová opatření trvala skutečně velmi dlouho, ale dnes už můžeme většinu zábran hodnotit pozitivně. V současnosti dokonce lidé kupují nemovitosti v tzv. záplavových oblastech a nemají jedinou obavu z velké vody. Ceny nemovitostí se v těchto oblastech vrátily na původní úroveň, nebo dokonce zdražily. Takovým případem je třeba pražská čtvrť Karlín. Ta začala před rokem 2002 doslova vzkvétat a povodně její přeměnu pouze urychlily.

     Obdobně je na tom část Mělníka, kde se Vltava vlévá do Labe. I zde se ceny nemovitostí vrátily na původní hodnoty a starousedlíci na své Mlazice nedají dopustit. Pokud vznikly v postižených oblastech například tzv. povodňové valy, ceny nemovitostí už povodně významně neovlivňují.

     Jak je to dnes s cenami nemovitostí a strachem lidí z velké vody, jsme se zeptali starosty povodněmi proslavených Zálezlic Jiřího Čížka:

     „Dnes už jsme chráněni před tisíciletou vodou a obec jsme změnili na krásné místo pro život. Lidé od nás neodcházejí a pokud se stěhují noví lidé, tak bez obav z velké vody. A ceny nemovitostí jsou v podstatě stejné, jako v podobných nezatopených lokalitách.“

     Je ale nutné dodat, že existují lokality, které prakticky před velkou vodou chránit nelze. Nedovoluje to jejich umístění vůči řece. Zde jsou ceny v případě prodeje na absolutním minimu či jsou nemovitosti doslova neprodejné.

     V případě, že budete prodávat nemovitost v tzv. záplavové oblasti, je dobré se na vhodné strategii domluvit s profesionálním makléřem. Stejně tak se poraďte s odborníkem v případě zájmu o nemovitost v takové lokalitě.

     Jen pro zajímavost připomenu, že povodeň z roku 2002 byla jedna z největších událostí svého druhu v historii České republiky. Spolu s povodněmi na Moravě v roce 1997 patří k nejtěžším přírodním katastrofám moderní české historie. Poslední podobná katastrofa se u nás stala před více než 150 lety.

Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Rád se s Vámi sejdu u kávy.

 

zdroj: chytrymakler.cz